Hvis vannet har fryst i rørene, kommer det ikke vann ut av kranen. Frostskade kan gjøre at rørene sprekker og lekkasje kan oppstå. Men det er ikke lurt å tine vannrørene så raskt som mulig.
Har du spørsmål, eller trenger bistand fra en advokat?
– Det beste man kan gjøre for å forhindre store skader når vannrør har frosset, er å kontakte rørlegger med døgnvakt, sier advokat Geir Hansen i Advokatfirmaet Robertsen.
I fjor utbetalte forsikringsselskapene 300 millioner kroner etter frostskader i Norge, og de gikk bredt ut i forrige uke i mediene og oppfordret folk til å ta forholdsregler, og sikre hus og hytter i sprengkulden.
Hvert år forårsaker frostsprengte rør store skader i norske hus og hytter. I fjor ble det registrert nesten 6000 frostskader, viser foreløpige beregninger fra Finans Norge.
Huseiernes Landsforbund påpeker at det er særlig eldre, og dårlig isolerte boliger og hytter er særlig utsatt for frostskader. Det er i eldre boliger viktig å holde god temperatur i alle rom. I nyere boliger, skal rørene ligge på frostsikker side av veggen. Det er slik at de ikke fryser med mindre det er minusgrader også innendørs.
De fleste skadene oppstår når frostperiodene kommer overraskende. Når kulda setter inn kan det være greit å skru opp varmen generelt i boligen.
– Hvis det har skjedd en frostsprengning og røret er skadet, kan isen sitte i rørbruddet som en propp og hindre eventuelt flytende vann i å renne ut. Prøver du å tine vannrøret, for eksempel ved å skru på varmen på maks styrke ved vannrørene du tror at har fryst, risikerer du at proppen smelter – kan du risikere vannskade, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Sintef til huseeierne.no.
Du bør også være ekstremt varsom med å forsøke å tine rør som ligger skjult i veggen. Folks forsøk på å tine vannrør inne i vegger fører nemlig ikke så rent sjelden til brann. Det oppsto brann i en bygård i Oslo i 2013, da en beboer forsøkte å tine et frossent rør med hårføner. Bygården ble skadet for 34 millioner kroner.
Hvis du har vært uheldig å få større frostskade eller andre skader på bolig eller hytte, ta kontakt.
Vi hjelper deg få riktig erstatning. Ta kontakt om du trenger hjelp!
– Dette er de vanligste feil og manglene som oppstår i forbindelse med boligkjøp.
Se vår oversikt her.
– Lovlighetsmangler ved kjøp av bolig
Se eksempler her.
– Misfornøyd etter boligkjøp?
Les hvorfor det er viktig å klage raskt.
– Prisavslag etter avhendingslova. Les eksempel på en sak:
Vår klient fikk prisavslag etter boligkjøpet.
Oslo:Sentralbord: 22 12 24 80Telefax: 22 12 24 81 Email: oslo@robertsen.no |
Florø:Telefon: 22 12 24 94Email: floro@robertsen.no |
Svolvær:Sentralbord 76 06 91 30Email: lofoten@robertsen.no |
SamarbeidspartnereGrimstad: 22 12 24 80 Vadsø: 78 94 14 00 |